Dykcertifikat

Något som man kan göra om man är en dyksugen person som ska till Thailand är att ta ett dykcertifikat i samband med semestern. Man kan börja med att bara prova på att dyka några gånger med en instruktör efter en dykkurs och se om det blir aktuellt med att sedan ta ett dykcertifikat. Det finns flera olika dykcertifikat man kan ta beroende på vad det är för typ av vatten man dyker i samt vad det är för djup.

Delvis finns det ett dykcertifikat som är det mest grundläggande och ger dig behörighet att dyka på cirka 20 meter djup som mest. Man brukar kalla detta dykcertifikat för ”Open Water” och det gäller i hela världen. Denna kurs för att få dyka på max 20 meter djup kan kosta allt från två till tre tusen kronor i Thailand beroende mycket på vart man är samt vad det är för typ av dykcenter. Det finns oftast även olika alternativ på hur intensivt man kan gå kursen. Vanligtvis går man en intensivkurs för att få detta dykcertifikat, vilket då tar cirka fyra dagar. Koh Tao är en ö med många bra dykplatser och billigt boende.

Är man mer ute efter att gå lite mer avancerad kurs i dykning då man redan har ett dykcertifikat av typen ”Open Water ” så finns även fördjupningskursen som heter ”Advanced Open Water” som ger utökade behörigheter för dykningen. Upp till trettio meters djup kan man dyka med detta dykcertifikat och man får även mer ingående teoretiska och praktiska viktiga delar. Att ta ett dykcertifikat i Thailand av denna typ (AOW) kostar cirka 2000-3000 kr beroende på dykcenter och ort, många dykcenter erbjuder boende i samband med att man går kursen. Om det är en ort med lite turister så tenderar priserna att vara lägre då efterfrågan inte är lika stor.

Med de dykcertifikat man kan ta i Thailand kan man även dyka i Sverige och andra delar av världen, förutsatt dock att det är en auktoriserad instruktör som har behörigheterna som krävs för att ge ut dykcertifikat till personer som gått utbildning. Det finns flera olika organisationer för dykning och en av de största är PADI (Professional Association of Diving Instructors). Dykorganisationen PADI är världens största dykorganisation om man räknar till antalet anslutna dykcenter som är över 6000 stycken, då bland annat även i Thailand. Genom att kontrollera att dykcentret i Thailand som du tänkt ta dykcertifikat hos har en anslutning till någon av de största dykorganisationerna så kan du känna dig säker på att dykcertifikatet du tar gäller, oavsett om det är OW eller AOW som du väljer att ta.

Dykcertifikat i Thailand är något som man sällan glömmer, med det dykcertifikat man tar med sig därifrån kan man uppleva mycket. Det är också billigare att ta dykcertifikat i Thailand jämfört med Sverige – så varför inte passa på?