Hin Muang

Dyk i Hin Muang och du kommer att uppleva spänningen med dykning vid den högsta lodräta väggen i Thailand. Den södra sidan ner till över 60 meter och på östra sidan där lutningen är skonsammare, 2 långa åsar sjunka ut i det blå.

En helt nedsänkt klippformation har Hin Muang med en otrolig mängd marint liv. Den har fått sitt namn (som betyder Purple Rock) från dess täta hölje av lila mjuka koraller. Berget i sig är ca.. 200 meter med 20 meter och är formad ungefär som en enorm limpa bröd.

Väggarna är dekorerade med stora havstulpaner av rött, vitt och orange. Moln av glasfiskstim söker en välsmakande munsbit. Mattor av koraller täcker de grundare delarna.
Om du gå ner via den permanenta förtöjningslinan ser du sprickor i väggen. Från denna punkt kan du släppa till djupare vatten och simma längs med berget. Var försiktig med ditt djup på denna dykplats. När du checkar ut det marina livet på väggen, se till att hålla ett öga på det djupa vattnet.

Hin Muang är bra för större fiskar och skolor av pelagiska, men även för makro livet gömmer bland sippor och mjuka koraller. Bli inte förvånad över att se en fotograf som fokuserar på vissa små critters medan en stingrockas kryssningar ovan.

Leopardhajar och grå revhajar och rockor ses ofta patrullerar djupen på grund av sitt relativa större djup. Hin Muang ligger inom Mu Koh Lanta National Marine Park i vattnen utanför räckhåll för dykning massorna och tenderar att vara lite mindre trångt. Om du vill dyka i Thailand, detta – tillsammans med närliggande Hin Daeng – är definitivt en plats att inte missa.