Khao Lak

Man anländer mot en uppfriskande sommarbris på Thailand dykscen där Khao Lak etablerat sig som en favoritdestination för kräsna dykare. Med Similan Islands som ligger tvärs över Andamansjön och inom räckhåll för Khao Lak och med de andra attraktionerna som valhajar och mantor bara lite längre upp längs kusten och vem kan klandra dem?

Khao Lak är outvecklade kuststränder och skogar med en naturlig och bekväm språngbräda för att utforska Thailands ultimata dykning – Similanöarna, Koh Bon, Koh Tachai och Richelieu Rock. På närmare håll är en del av Khao Lak’s lokala dykplatser värda att utforska, bara 30 minuters båtfärd från land. Den mest regelbundet besökta platsen i Khao Lak är Boonsung Wreck, en väletablerad konstgjordt rev där man kan se barracuda, rockor, snappers och muränor.

På senare tid har mudderverket som sjönk år 2001, till 21 meterdjup vilket gör ett perfekt alternativdyk. Denna plats har några underbara mjuka koraller, skorpionfiskar och muränor. En annan båt har sjunkit till nästan 40 meter och är idealisk för avancerade och tekniska dykare. Detta vrak besöks regelbundet av batfish och regnbågslöpare och är hem till lionfish, nakensnäckor och bläckfisk samt mer ovanliga frogfish och ghost pipefish.

Khao Lak har ett par närliggande korallrev också. Khao Naa Yak är ett grund på 12 metersdyk. Thai Muang Reef är ett rev med bra ekosystem lite längre från Khao Lak. Det är en av de största och mest friska revstrukturer i Thailand och är ett annat bra alternativ. En värld bort från kommersialism i Phuket, dykning semester i Khao Lak är perfekt för smekmånad, familjer, par och äventyrliga dykare.