Koh Bon

Koh Bon Island ligger en timme eller så norr om Similan-öarna. Det är en av de bästa platserna i Thailand för att se mantor, speciellt från april till maj men de senaste åren har man sett rockor nästan året runt.

Det finns en 33 meter hög mur på södra sidan som vetter mot en liten vik med en stegås som pekar västerut och ner till över 40 meter. Det är vid kanten av denna ås som dykare dras eftersom de efter den första anblicken av en svartvit vinge som signalerar en annalkande rocka. Om en rockor känner sig hotad av snabba och aggressiva rörelser kommer den bara att glida och hitta någon annanstans att äta. Rockor är inte den enda anledningen till att besöka Koh Bon dock. Leopardhajar är vanliga på åsen på sand slätterna nedanför muren och vitspets hajar kan ses på djupen utanför kanten på revet. Mjuka koraller i   turkos, gult och grönt dominerar.

Lyssnar du noga kommer du att kunna höra varnings klick från hundratals nervösa frökenfiskar och korall knastrande hungriga titan triggerfish. Men försumma inte själva väggen som har massor av critters att se på inklusive olika typer av muränor.

Väster om Koh Bon Island ligger Koh Bon Pinnacle. Denna plats ligger på djupt vatten (18-40m) och därför är det bara möjligt att dyka här i gynnsamma förhållanden med erfarna eller avancerade dykare. Den västra väggen är brant, täckt av små gula mjuka koraller och har en stor grotta med en fiskfälla vid dess ingång. Det finns en mindre höjdpunkt som ligger norr.

Ta din väg tillbaka upp för den bergiga terrängen och håll ögonen öppna för svarta spetshajar och rockor.

Den lilla viken Koh Bon ger goda skäl för ett nattdyk. Revet består av porkoraller med shrimpgobies tittar ut från hålen och korallavsatser. Det finns fantastiska  krabbo,  den intelligenta röda bläckfisken, och röda och vita bandade räkor.