koh-tachai

De täta och omfattande reven Surin-öarna har störst mångfald av hårda koraller i Thailand. Även de mjuka korallerna och fiskarna mångfald är inte lika bra som några av de andra destinationerna i Andamanhavet men du hittar massor av sköldpaddor här och fiskarter som du inte kommer att se i Similan, som Napoleon wrasse, bumphead papegojfisk, barramundi torsk , gul-mask angelfish och tomatanemonfisk.

Inte många dykkryssningar besöker dessa öar, inte på grund av attdykning i Surin är sämre än andra thailändska resmål utan snarare på grund av det större geografiska avståndet och de korta 4 dagars resorna av populära scuba safaris – inte tillräckligt med tid för att ta både Similan och Surin-öarna. Detta innebär att när du gör besök här hittar du det som fortfarande finns kvar i ett vackert hörn av Thailand som du kan njuta av utan att dela den med horder av andra turister.

Ligger 7 km söder om gränsen mot Burma och 68 km norr om Similan. Denna ögruppen ärutsett till en marin nationalpark 1981 och består av 2 huvudöar  som heter Koh Surin Nua (Norra) och Koh Surin Tai (Södra) plus 3 mindre holmar och 2 klippformationer. Öarna är obebodda utom för nationalparkslägret och en traditionell Mokken sea gypsy by (samma grupp som strövar omkring på Burma Mergui skärgården).

Den världsberömda dykplatsen av Richelieu Rock ligger 15 km längre österut. Längs den östra kusten av Koh Torinla där en hård korallplatå bryter vattenytan vid lågvatten. Stora områden av staghornkoraller och massiva Poriteskoraller dominerar det grunda vattnet. Kardinal, humpnose storögd brax, twin-spot och snappers profilate.

Precis utanför öns kust ligger en 120 meter lång stenig ås som fungerar som en magnet för fisklivet. Parbladiga batfish, barramundi,  bumphead papegojfisk,  och Sphyraena jello är vanliga på den djupare östra sidan som sjunker till 31 meter och spansk makrill och gråa revhajar kommer ofta på flyktiga besök på denna ö. Vita revhajar vilar ofta på den omgivande sanden eller kan upptäckas cruisa på åsens topp vid 7-25 meter. Detta område är värd åt mantisräkor och den endemiska Andaman eller blå jawfish. Du kan ha tur att anblicka den mest färgstarka familjemedlem svävar över dess grushåla. Annars kan du ha ännu mer tur att se det som plirar ut ur sin håla, fylld med en hel kull med ägg fint balanserade i munnen.

På South East Point av Koh Surin Tai går 2 parallella virrvarr av stenblock vinkelrätt från det grunda revet där starka strömmar kan piska upp och locka revhajar. Tillbaka på revets lutning kan du fånga dina andetag samtidigt som avprickning Andaman rabbit, indisk Sailfin tang och Andaman sweetlips (vit kropp med svarta dalmatain liknande fläckar och gul svans).

En av de största attraktionerna i Surinområdet är snorkling. Det beror på att många ställen på reven har vuxit ända fram till bara någon meter under vattenytan vilket det marina livet kommer man närmare med snorkling. Detta gäller särskilt vid Koh Torinla i söder och Koh Chi i norr. Här är reven mycket friska och svarta revhajar är iögonfallande med sin frånvaro från Similan Islands som här är regelbundna besökare. Det innebär att Phuket liveaboard charter till Surin-öarna är idealiska för icke-dykare och hängivna dykare.

Många av Thailands öar kan skryta fantastisk natur och många besökare hävdar att ovansidans skönhet Surin’s grönskande barrskog, spetsad med små stränder och mangrove som överträffar till och med allt om Similan. Om du får möjlighet att ta en promenad genom skogen titta sedan upp för krabbätande makaker, flygande lemurer och flygande rävar samt rådjur och ekorrar finns där. Fågelskådare kan njuta av observationer av näshornsfåglar, Nicobar duvor, kragkungsfiskare, drongos och babblers samt rovfåglar som havsörnar. Sköldpaddor följer fortfarande en urgammal ritual att gå i land här och lägga sina ägg. Ungarna knyper till Andamansjön och simmar så långt som till Nicobarerna och den östra kusten av Malackahalvön.