Koh Tachai

”Tachai Island” ligger ungefär halvvägs mellan Surin och Similan Islands och är rankad som en av de bästa platserna för Thailands scuba liveaboards som  normalt besöker Richelieu Rock från Similan. Det finns flera dykplatser runt ön men den mest kända är Koh Tachai Plateau som ligger sydost om ön, ca 1 kilometer till havs. Platån är ett nedsänkt krönt rev av hårda plåtkoraller och spridda stenblock. Dessa stenblock ger stora möjligheter att simma igenom. De ger också en fristad för trötta dykare som blir överraskade av de ibland hektiska strömmar!

Denna plats är känd för sina strömmar och ett dyk på någon Thailand liveaboard som kommer att ge råd om var man hitta det bästa dyket. Ett dyk här är inte för nybörjare och inte alltid lätt men det är värt det för det som alla dykare vet, där det finns strömmar finns det stora fiskar. Bland dessa är mantor som gör regelbundna framträdanden och enkelt glider över stenblocken. Andra stora besökare är valhajar och sjuksköterskehajar. Leopardhajar är vanliga och  sköldpaddor ses ofta. Andra vanliga fiskar du ser här är blå-streckig och gul-ryggad fusiliers, röda tandtrigger, storögd trevally och unicorn.

Den södra sidan av Koh Tachai är en djupare sida och är ett logiskt ställe att börja dyket på. Den norra sidan har en enorm övergiven fiskbur som är användbar som ett navigationshjälpmedel. Vid kanten av korallkronan är en rengöringsstation, populär bland Tiera batfish som alltid gör är ett trevligt säkerhetsstopp på slutet av dyket. Koh Tachai dyk tidigt på morgonen gör också ett fint soluppgångsdyk.