Krabi

Denna vackra och spektakulära region i södra Thailand består av en grupp på 7 större öar runt om Koh Poda – Koh Ha, Ko Si, Koh Yawabon, Koh Dor, Koh Talu, GK Island och Koh Yawasam. Med över 200 fiskarter och 80 arter av koraller katalogiserade är den lokala marina livet som du kommer att se när du dyker i Krabi både mångsidig och produktiv. Regionen ligger inom Hat Nopparat Thara – Mu Koh Phi Phi Marine National Park.

Koh Ha innehåller minst 60 arter av koraller och ett fascinerande utbud av räkor och krabbor. Ao Nang dykplats har ofta stora stim av barracuda, små grupper av bläckfisk och tidigt på morgonen leopardhajar som latar sig i sanden.

Med två stora och grunda koralltäckta platåer på endera sidan konkurrerar Koh Si med Yawasam för bästa snorklingsplatsen på Krabi. Den södra delen av ön är särskilt pittoresk och har ofta god sikt. Stora stim av snappers gör en spektakulär syn för dykare när sikten är bra och annars kan du alltid leta efter sjöhästar, nakensnäckor och skorpionfiskar som har sina hem på klipporna här. Den norra delen av ön har en relativt brant vägg som täcks av koraller, svampdjur och havspiskor. Koh Si är också ett bra ställe att snabbt upptäcka revhaj som nu för tiden är ganska ovanligt i de flesta regioner i Thailand. Dykobservationer är vanliga men hajen flyr ofta vid kontakt med människor.

Koh Yawabon är känd för den längsta simma igenom i området men har ingen ljuszon och kan bli föremål för starka strömmar. På grund av detta är dykare påminda om att specialiserad utbildning och utrustning krävs. Med majoriteten av Krabi dykningsbåtar som går till andra öar är denna sida ett bra val eftersom det ofta vimlar med stora stim av obekymrad fisk. Hummer och stora havsabborrar är vanliga här också enstaka stingrocka.

Under eftermiddagen på den västra sidan av Koh Dor spelar den ofta värd för en grupp av de normalt skygga svarta revhajarnnna. Koh Dor har en bra mix av hårda, mjuka koraller och läderkoraller. Flera stora fatsvampar finns också kring denna plats.

Den stora ön Koh Talu har 2 grunder som är lämpliga för de flesta nivåer av dykare och stora barracudas fimms här. Mantis räkor hittas längst ner när du flyttar till djupare vatten. Korall sträcker sig en lång väg söderut och det är även möjligt att simma från den västra sidan av ön tvärs över till nästa plats, GK Island.

Om du gillar mjuka koraller och deras åtföljande skaror av räkor och krabbor kommed Krabi GK Island att vara ett paradis för dig. Bedrägligt liten på ytan men undervattenskorallplatån i söder tycks gå i evigheter. Havs piskor i överflöd och varje sten är täckt med ett överflöd av koraller. Stora stim av fisk rör sig längs kanterna av de större klippformationerna medan enstaka havsormarna sonderar i sprickor och springor för nästa måltid.

Koh Yawasam är välsignad med stora områden med grunda koraller och platta områden av sand men stoltserar djupare vatten med koraller och sandiga fläckar en kort simtur bort som om Yawasam har byggts med dykundervisning i åtanke! Det marina livet här är så varierande och många som någon annan Krabi dykplats. Koh Yawasam är också det enklaste stället att observera Kolglödfisk vilket är ovanligt jämfört med de andra anemonfiskarna som finns i vårt område.