Richelieu Rock

Rankad som en av de bästa platserna i världen för att dyka med valhajar är Richelieu Rock lätt den bästa platsen i Thailand för denna fantastiska verksamhet. Möten med valhajar, den största fisken i have är sällsynta nästan överallt i världen. Det är inte den enda av Thailands dykdestinationer där valhajar kan ses men Richelieu Rock lockar säkert mer än sin beskärda del. Valhaj lockas till berget för att livnära sig på de rika planktonblomningarna som sker här.

Att simma med ett så stort djur som är känd för att växa till 14 meters i längd är en oförglömlig erfarenhet för alla dykare. Vissa dyksäsonger ser man fler än andra och i allmänhet är Feb-Apr den bästa tiden för ett besök om ditt mål är att njuta av spänningen i att simma med dessa massiva varelser i Thailand.

Valhajar är inte de enda stora fiskarna som attraheras till berget för att livnära sig på plankton. Rockor finns också regelbundet under hela året och de kan ofta ses passerar nära toppen av berget.

Först upptäcktes detta som en dykningplats av Jacques Cousteau. Richelieu Rock stiger från ett maximalt djup på 50 meter för att nästan nå ytan. Berget har stor biologisk mångfald också och är värt flera dyk, med eller utan valhajar. Den består av en hästshuvudformad sten med flera andra mindre stenar runt dess kanter. Kalkstensklippor är täckta med anemoner, havsfläktar, fatsvampar och mjuka koraller av alla slag. Från anemone fisk, gul boxfish, vitögda  muränor och mantisräkor till sjuksköterskehajar, rockor och barracudor. Det finns alltid gott om liv för att fånga din uppmärksamhet på detta dyk.

Problemet för undervattensfotografers dykning här är vilken lins man skall att dyka med. Å ena sidan finns det de inhemska frogfish och sjöhästar som gör makrofotoämnen. Bläckfisk är också vanliga sevärdheter. Sen å andra sidan finns det en chans att något riktigt stort kan simma förbi och du önskar då att du hade valt ditt vidvinkelobjektiv!

Richelieu Rock kan vara en djupdykning men det finns också mycket att se på grunda nivåer ända upp till ytan. När strömmarna är starka finns det alltid ställen att hitta tak över huvudet.

Richelieu ligger mellan Similan Islands och Surin-öarna. Denna sträcka av Andamansjön ingår även de två öarna Koh Bon och Koh Tachai som är bra dykning platser i sin egen rätt. Det bästa sättet att dyka här är på en liveaboard kryssning. Alla Similan researrangörer inkluderar Richelieu Rock som en del av deras färdväg och några av de längre kryssningarna också driva på Surin. Du kan förvänta dig minst en 4 nätters kryssning om du vill nå denna berömda dykplats.

Det är möjligt att dyka här endast från slutet av oktober till början av maj på grund av grova sjöförhållanden som förbjuder dykning utanför denna period. Under dykningssäsongen är villkoren generellt bra och liveaboards gör regelbundna besök. De torraste månaderna är februari och mars med stilla hav som gör detta den perfekta tiden att besöka Richelieu Rock.

Vattentemperaturen är vanligtvis runt 30 ° C vid ytan och 27/28 ° C på djupet men i november och decembers övergångstemperatur kan orsaka att temperaturen sjunker till 25 ° C. Det bör noteras att sikten vid Richelieu ofta reduceras från mars till april på grund av en högre täthet av plankton i vattnet. Detta är dock inte en ovälkommen händelse eftersom det är det som lockar valhaj.