Similan

Bestående 9 granitöar som omfattas av tropisk djungel med ett klarblått tropiskt hav och välsignade med fina stränder. Similan Islands ger den vackraste och mest varierande dyknings destinationer i Thailand. De ligger i en 25 km lång i nord-sydlig kedja, 65 km utanför kusten från Phang Nga-provinsen i Andamansjön, ca 100 km från Phuket. Similan har uppnått National Marine Park status 1982. Liveaboards till dessa öar är några av de mest populära dykningskryssningarna i världen.

De östra utkanterna av öarnana har ganska hårda korallträdgårdar och sluttande revbanker ner till 30 meter. På vissa dykplatser, stora bommies (korallhuvuden) som stiger från havsbotten och är täckta med mjuka koraller, fläktkoraller och svärmar av mindre tropiska fiskar. Ostkusten på Similan Islands är dykningen är relativt lättsam så att du gott om tid att utforska platserna i din egen makliga takt. Den västra sidan av Similan tillsammans med norra och södra delarna kan erbjuda mer spännande dykning som strömmar och snurra runt stora sjunkna granitblock som utgör en serie av valv, tunnlar och dykbeskrivningar finns på platser såsom jul Point och Elephant Head Rock. På de enorma klipporna hittar du en gobeläng av färgglada mjuka koraller. I kanalerna mellan stenblocken. Kontrasten mellan öst- och västkusten med olika undervattens topografi är en av anledningarna till Similan National Park är så populär där varje dyk ger dig något annat.

För undervattensfotografer och älskare av marint liv är dykning på Similan Islands svårt att överträffa för variationen och förekomsten av tropiska fiskar. Leopardhajar gör framträdanden regelbundet och du kommer också att se whitetiphajar. Det är inte ett ”stor fisk” paradis men det är alltid bra med denna mångfald av marint liv. Du kan hitta allt från små ghostpipefish till sköldpaddor och jättepapegojfisk. Även om tsunamin 2004 och havsuppvärmningen påverkade några av reven här många är i gott skick och några dykare har kommenterat att de kunde se knappast någon revskador.

Dykningssäsong
Scuba dagsturer, övernattningsturer och längre liveaboard kryssningar till Similanöarna löper från november till maj, även om maj kan ibland ha svåra förhållanden och inställda resor. Utanför dessa månader kan ytan krusas mycket och påverka förhållanderna. Sikten är vanligtvis mellan 25 och 40 under denna period och i avsaknad av monsunvindar behåller haven lugnet. Vattentemperaturer ligger runt 26-29 ° C. Feb-Maj är den varmare delen. I slutet av februari ser man en ökning av strömmarna som attraherar de större marina varelser som valhajar och mantor. Från maj till augusti är vädret ofta bättre i Gulf of Thailand så du kanske skall överväga dagstursdykning från Koh Samui även om lokala dykning runt Phuket och Phi Phi fortsätter året runt också. I Similan är de dykplatserna stängda dessa få månader, vilket gör att fisken kan leka och revet återhämta sig från turisttrafik.