Surin Islands

De täta och omfattande reven vid Surin-öarna har största mångfalden av hårda koraller i Thailand. Även mjuka koraller och fiskar mångfald är inte lika bra som några av de andra destinationerna i Andamanhavet men du  hittar  massor av sköldpaddor här och fiskarter som du inte kommer att se i Similan.

Inte många liveaboard kryssningar besöker dessa öar, inte på grund av dykning i Surin är sämre än andra thailändska resmål utan snarare på grund av den större geografiska avstånden och ddet finnsinte tillräckligt med tid för att ta i både Similan och Surin-öarna. Detta innebär att när du gör besök här hittar du  fortfarande ett vackert hörn av Thailand som du kan njuta av utan att dela den med horder av andra turister. Ligger 7 km söder om gränsen mot Burma och 68 km norr om Similan, var detta ögruppen utsett en marin nationalpark 1981 och består av 2 huvud öar – som heter Koh Surin Nua (North) och Koh Surin Tai (South) – plus 3 mindre holmar och 2 klippformationer. Öarna är obebodda utom för nationalparken lägret och en traditionell Mokken sea gypsy by (samma grupp som strövar omkring på Burma Mergui skärgård).

Den världsberömda dykplatsen av Richelieu Rock ligger 15 km längre österut. Längs den östra kusten av Koh Torinla en hård korall platå som bryter vattenytan vid lågvatten. Stora områden av staghorn koraller och massiva Porites koraller dominerar det grunda vattnet. Precis utanför öns kust ligger en 120 meter lång stenig ås som fungerar som en magnet för fisklivet.

I sydöstra Point of Koh Surin går 2 parallella virrvarr av stenblock som slutar vinkelrätt från det grunda revets platta till djupare vatten. Där kan starka strömmar piska upp och locka till sig revhajar. Spendera lite tid på att granska de mjuka korallerna. Tillbaka på revets lutning kan du lugna dina andetag. Surin-öarna har någon särskilt uppmärksam titan triggerfish som agerar som överbeskyddande föräldrar vaktade sina ofödda barn – inte bara du älskar dem! En av de största attraktionerna i Surin området är snorkling. Det beror på att många ställen på reven har vuxit ända fram till bara någon meter under vattenytan vilket gör det marina livet mycket närmare som snorkalare Detta gäller särskilt vid Koh Torinla i söder och Koh Chi i norr. Här är reven är mycket friska och svarta revhajar är regelbundna besökare. Detta innebär att Phuket liveaboard charter till Surin-öarna är idealiska för ickedykare och avancerade dykare.

Många av Thailands öar skryter med fantastisk natur och många besökare hävdar att ovansidans skönhet med grönskande barrskog, spetsad med små stränder och mangrove överträffar till och med Similan. Om du får möjlighet att ta en promenad genom skogen titta sedan upp för krabbätande makaker, flygande lemurer och rävar samt rådjur och ekorrar. Fågelskådare kan njuta av observationer av näshornsfåglar, duvor, kungsfiskare samt rovfåglar såsom havsörnar. Sköldpaddor följer fortfarande en urgammal ritual att gå i land här och lägger sina ägg.